YUDU – CZAS KARMIENIA BÓSTW

Koreańczycy obchodzą Yudu 15-ego dnia szóstego księżycowego miesiąca. Festiwal ten ma na celu przepędzanie duchów i złych demonów. Zgodnie z tradycją pierwsze plony daruje się wszelakim bóstwom. Dzielenie się pierwszymi plonami ma na celu zwiększenie szans na bardziej obfite zbiory w późniejszych miesiącach. Dodatkowo, miejscowa ludność udaje się tego dnia nad czysty strumień, aby umyć swe ciało i włosy. Uważa się, że takie postępowanie ma moc odpędzania złych duchów. Z obchodami Yudu wiąże się także tradycyjne menu. W tym dniu spożywa się bardzo specyficzne dania takie jak Sudan, Yudumeyon czy Sanghwabyung. Yudumey to potrawa na bazie mąki lub ryżu. Tradycja mówi, ze jeśli uformuje się z niego trzy kulki i pofarbuje na różne kolory, a następnie zawiesi przy wejściu do domu, zapobiegnie się chorobom. Podczas Yudu miejscowi jedzą także specjalne ryżowe kluski, gdyż zdaniem Koreańczyków gwarantuje to dobrobyt i bardzo długie życie. Yudu to radosne święto, podczas którego nikt nie ma pustego żołądka.